joi, 2 iunie 2011

marturia unei supravietuitoare a Holocaustului

Mizzi Locker, provenind dintr-o familie de evrei bucovineni, se naște la Rădăuți, ea fiind al zecelea și ultimul copil la părinți, și, singura fată.

Aceasta doamna a fost o supravietuitoare a Holocaustului si a avut taria de caracter sa povesteasca intr-un interviu despre doportarea in Transnistria si mai tarziu in Grajdul lagărului de la Mihailovka (Transbug).

Mizzi Locker impreuna cu alti 745 de evrei au fost bagati intr-un tren de animale fara aerisire fiind sigilat. Dupa aproximativ doua saptamani de mers incet si cu opriri au ajuns in Transnistria pe un camp unde au stat sub cerul liber aproximativ doua luni. In aceasta perioada de timp evreii au fost paziti de jandarmi pentru a nu fugii si au mancat ce au avut (din surse proprii).

In a treia luna nestiind ce sa faca cu ei, i-a transportat inafara Transnistriei, in Trasburg. Acolo au fost perchezitionati lundule totii bani si provizile pe care le mai aveau. Mizzi Locker a fost sustinuta moral de sotul acesteea.

Prizonierii primeau de manacare numai o data pe zi, seara, o supa de mazare care nu avea nici un gust si la 10 zile primea fiecare jumatate de paine. Unii manacau painea imediat ce o primeau zicand ca mai e mai bine sa moara satuli decat flamanzi.

Din acesti 745 de evrei erau omorati aproape zilnic copii, batrani sau cei care nu mai puteau muncii fiind bolnavi sau slabiti.

Sotul doamnei Mizzi era priceput in prelucrarea pielii de animale. Datorita acestui fapt germanii au hotarat sa lucreze impreuna intr-o casa. In fiecare dimineata ii esorta cineva iar seara ii aducea din nou in lagar.

Cand a inceput sa se zvoneasca ca ar trebui omorati si ei doi, cu ajutorul stapanii casei unde lucrau, au fugit spre Transilvania.

Dupa evadarea sotilor Mizzi si-au mai facut curaj inca 11 evrei.


Interviul intreg: http://www.ioncoja.ro/2010/08/marturii-ale-unei-supravie%C8%9Buitoare-a-holocaustului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu